Saturday, October 2, 2010

Resipi Satay Daging



Bahan satay :

  • 1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 4 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar madu
  • 2 sudu besar minyak masak
  • lidi sate
  • minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)


SATAY DAGING

Bahan yang perlu dikisar :

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 biji buah keras
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
  • 4 cm halia
  • 2 batang serai
  • 4 cm lengkuas
  • 1 sudu besar ketumbar } disangai
  • 1 sudu kecil jintan manis } disangai
  • 1 sudu kecil jintan putih } disangai

Cara membuat:

  1. Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.

  2. Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .

  3. Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.

  4. Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.


Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar


http://www.jpvpk.gov.my/2008/Malay/resepi%20bm%20beef.htm

0 Comments: