Bahan satay :
- 1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 4 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu besar minyak masak
- lidi sate
- minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)
SATAY DAGING
Bahan yang perlu dikisar :
- 3 ulas bawang merah
- 2 biji buah keras
- 2 ulas bawang putih
- 3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
- 4 cm halia
- 2 batang serai
- 4 cm lengkuas
- 1 sudu besar ketumbar } disangai
- 1 sudu kecil jintan manis } disangai
- 1 sudu kecil jintan putih } disangai
Cara membuat:
-
Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
-
Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
-
Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
-
Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.
Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar
0 Comments:
Post a Comment